Basisprincipe Oorzaak – Gevolg

Binnen NLP gaan we uit van een aantal basisprincipes. Een van die basisprincipes gaat over Oorzaak en Gevolg.

Je leven als bus

Stel je voor dat je leven een bus is. Wie zit er dan aan het stuur? Rijd jij zelf? Bepaal je zelf welke kant jouw bus op gaat? In hoeverre ervaar jij dat je invloed hebt?

De kant van de oorzaak

We noemen de voorkant van de bus, de kant van de oorzaak. Als je voorin de bus zit, maak je je eigen keuzes. Je bepaalt zelf de richting, neemt initiatieven en stuurt bij waar nodig.  Kortom: jij bepaalt zelf de richting van jouw leven.

De kant van het gevolg

Achterin de bus laat je je sturen. Je stelt je afhankelijk op van anderen. In extremo kun je je slachtoffer voelen van de situatie. Achterin de bus noemen we de kant van het gevolg: je hebt geen invloed en bent afhankelijk van anderen. 

Een kleine kanttekening

Soms gebeuren er dingen in je leven waar je geen invloed op hebt. Je kunt ervoor kiezen om achterin de bus te gaan zitten, en anderen even de leiding laten nemen. Soms is dat nodig, maar wel op jouw initiatief, vanuit bewustzijn. 

Om over na te denken

Hoe zit dat bij jou? Hoe ervaar jij bepaalde situaties? Misschien op je werk of privé. Heb jij het gevoel dat je invloed hebt? Of overkomen jou veel dingen? Hoe kun je meer zelf het stuur nemen over jouw leven?